5 gratis SEO tips om zelf mee aan de slag te gaan

augustus 21, 2019 nils No comments exist

Google heeft als doel om alle informatie ter wereld te verzamelen en weer te geven aan iedereen die met hun zoekmachine zoeken. Om in dat laatste te slagen hanteren ze enkele regels. Ze willen voor elke gebruiker zo relevant mogelijke zoekresultaten weergeven en ook dat wanneer die gebruiker doorklikt op één van die resultaten, dat hij of zij vindt waar ze naar zochten.

Met dat in het achterhoofd zijn voor Google volgende voorwaarden van het grootste belang:

  1. Relevantie van de content
  2. De algemene gebruikservaring
  3. Betrouwbaarheid

1. Relevantie van de content of inhoud van de website

Zoals hierboven al aangestipt, is de relevantie van de bestemmingspagina die bereikt wordt nadat een Google Search gebruiker een (aantal) zoekwoorden ingeeft, van groot belang. Een voorbeeld:

U heeft een bedrijf dat schoenveters verkoopt. Wanneer mensen zoeken op schoenen, zien ze uw website bij de zoekresultaten staan. Een bezoek aan jouw website leert hen echter snel dat u de veters verkoopt en niet de schoenen zelf. Ze verlaten dus onmiddellijk weer de website omdat ze niet vonden wat ze zochten. Google registreert dit en na verloop van tijd zal uw positie lager komen staan in de resultaten vanwege geen relevante inhoud.

2. De algemene gebruikservaring

Een aangename gebruikservaring is volgens Google te verbeteren op verschillende vlakken. Enkele voorbeelden:

  • Snelheid van de website
  • Aangepast aan de mobiele gebruiker
  • Een veilige verbinding

Deze zaken kunnen relatief gemakkelijk en met weinig investering sterk verbeterd worden. Blijf vooral verder lezen om te weten te komen hoe je dat zelf kan!

3. Betrouwbaarheid

Hieronder valt eigenlijk ook de beveiligde verbinding waarmee gebruikers op uw website surfen. Heeft u een webshop? Dan moet die beveiligde verbinding een basis zijn! In een fysieke winkel wilt u toch ook niet dat de kans bestaat dat uw klanten beroofd worden?

Wat volgens Google ook bijdraagt aan betrouwbaarheid is de zogeheten “backlinks”. Dat zijn links vanuit websites van derde personen of instellingen naar uw website. Hoe betrouwbaarder zij zijn, hoe meer dit bijdraagt aan de betrouwbaarheid van uw website.


En die tips waar we zelf mee aan de slag kunnen?

1. Google Pagespeed Insights

Surf naar PageSpeed Insights, voer uw website adres in krijg een gratis rapport voor zowel de desktop- als mobiele gebruikservaring op snelheidsvlak. Die geven u al een globaal beeld van de snelheid waarmee gebruikers uw website ervaren. Let op, meer dan 50% van alle surfervaringen gebeuren tegenwoordig met mobiele toestellen. Google legt dus meer en meer belang bij de mobiele ervaring! Naast alle opmerkingen die u opgelijst krijgt, staan vaak al oplossingen of tips om deze te optimaliseren. Met de lijst van meer technische zaken kan u langs uw webdesigner gaan of First Aid Kid contacteren natuurlijk!

2. Beveilig uw website

Met een zogeheten SSL certificaat krijgt uw website een beveiligde verbinding. Bezoekers aan uw website kunnen er zeker van zijn dat hun gegevens veilig versleuteld worden. Zeker bij een webshop is dat een must! Tegenwoordig is zo een certificaat toevoegen aan uw domein veel gebruiksvriendelijker. Vaak kan u bij de aanbieder van uw domein een certificaat met enkele klikken bestellen en in orde brengen.

3. Linkbuilding bij partners

Om de betrouwbaarheid op te krikken is het een goed idee om links naar uw website op het net te verspreiden. Hoe meer andere websites een link naar uw website hebben, hoe beter. Let wel op! Een beetje kieskeurigheid mag zeker. Hoe betrouwbaarder de partner website, hoe beter dat “afstraalt” naar die van u. Maar dat geldt dus ook voor minder betrouwbare websites. De regel blijft dat hoe meer betrouwbare websites naar uw website linken, hoe betrouwbaarder Google die van u zal vinden.

4. Afbeeldingen optimaliseren

Op het PageSpeed Insights rapport zal er naar alle waarschijnlijkheid melding worden gemaakt van afbeeldingen op uw website die geoptimaliseerd kunnen worden. Dat kan al gauw een enorme snelheidswinst opleveren. Bekijk dus eens bij welke dat zou kunnen en upload ze verkleind met zo weinig mogelijk kwaliteitsverlies.

5. Google My Business

Een erg gemakkelijke stap is aanmelden voor Google My Business. Daar kan je eenvoudig belangrijke informatie zoals bijvoorbeeld de openingsuren, het adres en link naar de website ingeven. Google stuurt dan een persoonlijke postkaart naar het opgegeven adres met een verificatiecode waarmee je de locatie kan bevestigen. Jouw bedrijf wordt dan opgenomen in Google Maps en bij zoekresultaten.


Als u er voor kiest een website door First Aid Kid te laten maken, zijn al deze stappen inbegrepen in de prijs. Dan hoeft u zich daarover al geen zorgen meer te maken of tijd aan te spenderen. Want u wil zich natuurlijk vooral bezighouden met uw zaak nietwaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *